Als sportvisser kun jij zelf ook een bijdrage leveren aan een schone en ordentelijke waterkant met een goede sfeer.
Dat begint met het gebruiken van je gezonde verstand en het in acht nemen van enkele belangrijke regels. Daarvan hebben we er hier een paar voor je op een rijtje gezet.
Check voor het complete overzicht van regels en voorwaarden bij het gebruik van de VISpas ook de gratis VISplanner app of www.visplanner.nl.
Visrecht en looprecht:
Visrecht betekent niet automatisch ook looprecht. Een water kan donkerblauw zijn ingetekend in de VISplanner, maar als het looprecht niet is gehuurd mag je de oevers niet betreden. Controleer daarom altijd goed hoe de situatie ter plaatse is geregeld. Zijn terreinen afgesloten met een hek, heg, water of verbodsbord, respecteer dit dan en betreedt geen privégrond of een natuurgebied. Bedenk dat het negeren van dit soort verboden kan leiden tot een algemeen visverbod ter plaatse.
Nachtvisregels:
Met de landelijke NachtVIStoestemming mag je op wateren die in de VISplanner zijn voorzien van een ‘maantje’ vissen van twee uur na zonsondergang tot één uur voor zonsopkomst. Aan het nachtvissen zijn vrijwel altijd strikte regels verbonden.
Het is zowel ’s nachts als overdag verboden een schuilmiddel te gebruiken dat groter is dan (l x b x h) 3.2 meter x 3.10 meter x 1.80 meter. Schuilmiddelen zijn uitsluitend toegestaan in een neutrale, groene, bruine of camouflage kleur.
Het gebruik van een schuilmiddel is toegestaan als het water in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren is voorzien van een ‘tentje’. Ontbreekt dit symbool, check dan de Algemene Plaatselijke Verordening voor de regels.
Bij het nachtvissen met een schuilmiddel is het voortaan verplicht om een schepje of toiletemmer voorhanden te hebben en te gebruiken voor het opruimen van ontlasting.
Laat je stek altijd schoon achter. Neem desnoods ook rommel van anderen mee volgens het Vang5-principe, maak geen lawaai (let bijvoorbeeld op het volume van je beetmelders) en schijn niet onnodig met (groot) licht om overlast voor omwonenden te voorkomen.
Gedragsregels roofvissen:
Wees voorzichtig bij hogere watertemperaturen en dril dan zo kort mogelijk.
Onthaak een gevangen vis bij voorkeur in het water.
Zorg voor deugdelijk onthaakmateriaal (onthaaktang, draadkniptang).
Vis bij voorkeur met een onderlijn van staal, titanium of dik fluorocarbon die bestand is tegen scherpe snoektanden.
Gebruik een juist uitgevoerde kieuwgreep of een (rubber) landingsnet.
Snoeken langer dan 75 cm dienen bij het toepassen van de kieuwgreep te worden ondersteund.
Derde hengeltoestemming:
In de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren staat met een symbool aangegeven of er met een derde hengel mag worden gevist. Zie je dit symbool dan mag je – als je in het bezit bent van de VISpas en de Derde Hengeltoestemming – met een derde hengel vissen in het betreffende water.
LET OP:
Wij H.S.V. " Het Snoekje" Maurik geeft geen derde hengeltoestemming uit voor ons water.